Witamina D3

  • zdrowie
  • energia
  • dobre samopoczucie

m.in. w formie witaminy D3 - cholekalcyferolu, jest istotna dla wsparcia prawidłowego funkcjonowania organizmu*.

Istnieją dwa źródła witaminy D

Istnieją dwa źródła witaminy D - może być ona wytwarzana samodzielnie przez nasz organizm, poprzez odpowiednią ekspozycję na promieniowanie UV (światło słoneczne), wówczas powstała witamina D przedostaje się do przestrzeni międzykomórkowych, a następnie do krwi.


Drugim źródłem witaminy D3 jest pożywienie, a dokładniej: tłuste ryby, tuńczyk, olej z wątroby wieloryba, jaja, mleko, produkty mleczne.

Często jednak naturalne
metody pozyskania witaminy D nie
zapewniają optymalnego jej poziomu.

Dlaczego?

Wynika to głównie z szerokość geograficznej w której żyjemy - ekspozycja na światło słoneczne jest zapewniona jedynie przez kilka miesięcy w roku. Dlatego tak wiele osób w okresie jesienno-zimowym odczuwa pogorszenie stanu zdrowia, wynikające z niedoborów witaminy D.


Co więcej, zdrowa, zbilansowana dieta, jest w stanie zapewnić nam tylko 10-20% zapotrzebowania na witaminę D1.

Dodatkowo, poniższe czynniki mogą się przyczyniać do mniejszego poziomu witaminy D niż zalecany:

Pora roku

Nasłonecznienie

Wielkość eksponowanego kawałka skóry na światło

A nawet... masa ciała!

Osoby mające wyższe BMI
mają mniejsze wchłanianie witaminy D

Czy wiesz, że...?

Witamina D

Wytwarzana przez organizm pochodzi z syntezy w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Warunki klimatyczne w Polsce powodują, że w okresie jesienno-zimowym skóra praktycznie nie syntezuje witaminy D - wynika to ze zbyt małej obecności promieni słonecznych oraz zbytniego okrycia ciała. Latem natomiast synteza jest ograniczana, gdy stosujemy kremy z filtrem2.

10%-20%

Zaledwie 10% - 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę D pobierane jest z pożywienia jakie dostarczamy organizmowi. Spowodowane jest to dietą, która jest uboga w źródła witaminy D jakim są tłuste ryby oraz produkty mleczne.

90%

Niedobór witaminy D może występować nawet u 90% osób zamieszkujących szerokość geograficzną Polski!3

Ekspozycja
na światło

Niewystarczająca ekspozycja na światło słoneczne w okresie letnim - zbyt mała powierzchnia odkrytego ciała lub zbyt krótki okres wystawienia na promienie słoneczne.

Kiedy wzrasta
zapotrzebowanie na witaminę D 1?

  • Wraz z wiekiem, gdy zmniejsza się zdolność do syntezy witaminy D, szczególnie po 65 roku życia
  • Przy cukrzycy oraz nietolerancji laktozy
  • Przy chorobach skóry takich jak łuszczyca czy egzema
  • Chorując na np. chorobę Crohna, Celiakie, mukowiscydoze
  • Cierpiąc na otyłość
  • Podczas stosowania niektórych leków (mogą powodować obniżenie poziomu witaminy D w organizmie)
  • Jeśli używasz kremów z filtrem, podczas ekspozycji na słońce

Korzyści z suplementacji witaminy D

  • Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
  • Pomaga w prawidłowym wchłanianiu/ wykorzystywaniu wapnia i fosforu
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi
  • Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
  • Bierze udział w procesie podziału komórek